Racingolja i Monark Monarped med ILO FP 50 motor?

Fråga: Hallå där Jim! Har i min ILO FP50 kört med tvåtakts racingolja, det vill säga ”finolja” från Castrol. Tycker dock den går sämre med denna olja. Det bildas som en kladdig rand runt stiftet och motorn blir väldigt kladdig. Kolvringarna är dessutom helt nya. När jag var ute och åkte sist så efter två mil så tappade den orken, för att sedan piggna till igen. Kan detta ha något med oljan att göra? Isådanafall får det bli Biltema och deras olja till just denna maskin.

Lasse

 

Svar: Racingoljor är visserligen bra på att smörja, men då de är avsedda för motorer med en hög trimningsgrad har dessa oljor en hög kolningstemperatur vilket behövs om de ska klara av att hålla en fungerande oljefilm under de höga temperaturer som råder i en trimmad motor.

När man använder racingoljor i en motor med låg effekt blir förbränningstemperaturen inte tillräckligt hög för att dessa oljor ska förbrännas helt. Resultatet blir att en stor del av oljan far ut i avgasröret utan att ha förbränts vilket ger ett slabbigt avgassystem. Samma sak händer på andra ställe, som runt tändstiftet, om det finns minsta chans för oljan att ta sig ut.

Jag tror inte du behöver sanera motorn efter att ha kört med racingolja. Byt till en vanlig tvåtaktsolja (gärna syntet) och kör ett tag så ska nog ILO:n bli sig själv igen.

Jim Lundberg

Rulla till toppen