Yamaha FS 1 som tappat gnistan

Fråga: Hej, jag har precis köpt en gammal Yamaha FS 1 som ej har någon gnista vilket jag var medveten om. Den förra ägaren hade bytt tändningslås och kabelstam och kört en liten bit och sedan hade den lagt av. Vad skall jag börja leta och om det skulle vara kondensatorn så har jag hört flera som har haft problem med just kondingarna på sina FS 1 och undrar om man inte skulle kunna sätta dit en bilkondning som du skrivet om tidigare och i så fall ifrån vilken bil?

Tack på förhand.

/ Johan

 

Svar: Om förra ägaren lyckades köra en bit efter att ha bytt tändningslås bör detta inte vara felkopplat – möjligtvis har någon kabel hoppat loss efter bytet. I kopplingsschemat ovan kan du kolla hur kablarna ska sitta.

I stort sett vilken bilkondensator som helst går att använda. De flesta kondensatorer i tändsystem har samma värde (0,18-0,25 µF). Om kondensatorn har fel värde kan det uppstå materialvandring mellan brytarnas kontakter – det uppstår en grop i den ena och en ”bulle” på den andra. Du kan placera kondensatorn var som helst utefter den kabel som går från brytarna upp till tändspolen.

Jim Lundberg

Rulla till toppen