Vilken olja i Husqvarna Drömbågen och Rödqvarnan?

Fråga: Rödqvarna och Drömbåge, vilken olja ska jag köra med? Ska jag köra med en SAE 50 eller går det lika bra med en SAE 20-50 olja? Båda är då mineraloljor. Hur är det med delsyntet och helsyntet, går det lika bra? Jag kör inte vid lägre temperatur än + 10 grader.

Bo-Göran

 

Svar: Drömbågen ska ha SAE 20 motorolja eller SAE 80 transmissionsolja i växellådan. Dessa två oljor har i stort sett samma viskositet, trots skillnaden i SAE-nummer (se tabell ovan). Rödqvarnan med sin 120-kubiksmotor ska däremot ha en SAE 50 motorolja (SAE 20 vintertid) som är betydligt tjockare.

En SAE 20W-50 olja bör fungera i bägge motorerna, men kan vara lite för tjock i Drömbågemotorn vilket kan leda till att kopplingen inte frikopplar helt vilket i sin tur kan orsaka att det blir svårt att hitta friläget. I kallt tillstånd har denna multigradeolja samma viskositet som en kall SAE 20 och i varmt tillstånd har den samma viskositet som en varm SAE 50.

Mineral, hel, eller delsyntet spelar ingen roll på dessa effektsvaga maskiner, men en dyrare olja (oftast syntet) håller nog tillbaka slitaget bäst även om skillnaden är liten. Undvik däremot transmissionsoljor med högre API-klass än GL4 (står på etiketten) då dessa oljor kan angripa gulmetaller som brons vilket finns i växellådan på bägge motorerna.

Jim Lundberg

Rulla till toppen