Husqvarna Novolette som lägger av efter en stunds körning

Fråga: Hej! Jag har en Husqvarna Novolette från 1953 med Rex motor som då och då vill lägga av efter en tids körning, när den blir varm tycks det. Jag har antagit att det kan vara tändspolen då den ofta brukar starta efter en stund utan att jag behöver göra något. Men nu har jag ett par ggr kollat gnistan några få minuter efter stoppet och det har varit gnista till min förvåning, men tändstiftet är torrt. Men om nu bensintillförseln av någon anledning stoppas, hur kan det bli bra av sig självt, visst låter det väl egendomligt. Jag har skruvat bort flödarkoppen och kollat men det är inte någon smuts eller så, när flottören höjs så släpper den ej fram mer bensin innan det börjar sjunka i koppen, det är väl så det ska vara vad jag förstår. Frågan är varför Novan lägger av och funkar bra igen efter lite vila, gnistan finns ju.

Mvh Anders

 

Svar: Att en motor med svänghjulsmagnet lägger av när den blir varm brukar vanligtvis bero på att tändspolen (och/eller kondensatorn) är på väg att ge upp. Det innebär nödvändigtvis inte att gnistan försvinner helt – den kan bli så pass svag att den inte orkar hoppa över tändstiftselektroderna under kompressionstryck. Det krävs generellt tio gånger så hög spänning för att få till en gnista av en viss längd under tryck som det gör ute i fria luften. Om man vänder på steken så ska gnistan kunna hoppa tio gånger så långt i fria luften om den ska orka hoppa på tändstiftet under kompression. Har man 0,5 mm på stiftet ska gnistan (minst) kunna hoppa 10×0,5=5 mm ute i det fria. Vill man testa gnistan kan man använda ett fungerande tändstift där man klippt av sidoelektroden så att man får ett längre gnistgap. Håll detta provstift mot jord och trampa runt motorn. Om gnistan inte orkar hoppa över detta stift lär den inte orka hoppa under tryck.

Bensintillförseln kan också ge symtomen du beskriver. Kolla att tanklockets ventilationshål inte är igentäppt. Om det inte kommer in luft i tanken i samma takt som bensinen rinner ut så stoppas bensinflödet helt eller delvis. Flottören ska mycket riktigt stänga bensinflödet när den lyfts upp av bensinen för att sedan släppa på flödet när bensinnivån sjunkit en aning. Se bara upp med monteringen av denna typ av ringflottör som finns i Novolettens bingförgasare. Flottören har inget ”gångjärn” utan bara en tunn plåtflik av mässing som ska stickas in i ett spår i flottörhuset. Här kan det lätt bli fel så att flottören hamnar snett eller att den tunna plåtfliken deformeras vilket kan leda till att flottören stänger för tidigt eller för sent.

Jim Lundberg

Husqvarna Novolette som lägger av efter en stunds körning
På Bingförgasare med ringflottör finns det ett dolt bränslefilter inne i anslutningspipen för bensinslangen – ofta förbisett.
Rulla till toppen