Söker KLG M60 tändstift till ILO 118 cc

Fråga: Söker efter ett tändstift till min ILO 118cc från 1951 som ska vara KLG M60. Hittade ett hos Mopedum i Stockholm. Glad i hågen öppnade jag paketet idag och insåg att det förmodligen ändrats genom åren. Det jag söker har en grov fot ca 18mm där gängan sitter. Det ser oxå ut som om man kan skruva i själva elektroddelen i stiftets fot. Det jag fick med posten ser ut som vilket stift som helst gör idag. Jag bor i Knivsta/Uppsala trakten ifall någon har ett på hyllan eller så.

Vh

Jon

 

Svar: Du menar förmodligen ett isärtagbart tändstift som fanns förr (se bild ovan). Tändstift finns med olika gängor där M14x1,25 och M18x1,5 är vanliga på äldre fordon. Just KLG M60-stiftet har jag hittat hos The Green spark plug Co i England. Min erfarenhet av dessa gamla motorcyklar med låga effektuttag är att värmetalet hos tändstiftet inte är så kritiskt. Jag kör mina JB-motorer på alla stift som passar fysiskt i topplocket (M18x1,5) och det går lika bra vad jag än stoppar i.

En del tändstift har jag grävt upp ur marken och blästrat av, och de fungerar lika bra som de nytillverkade. Jag vill tillägga att jag kör mina gamla tvåhjulingar var och varannan dag, året om – inte bara i något rally då och då. Ett modernt stift som ersätter KLG M60 heter NGK AB 6.

Jim Lundberg

Rulla till toppen