Hur får man bort framhjulet på en Puch Florida?

Fråga: Jag har en gammal Puch Florida som jag behöver byta främre innerslang på. Men jag vet inte hur jag ska få loss framhjulet. Jag har lossat axelöverfallens bultar och axelmuttern, men får inte ur axeln. Ska något mera lossas eller vågar man försöka slå ut axeln? (Jag har försökt det också men vågar inte ta i med full kraft.)

Kent Dreifeldt

 

Svar: Puch Florida har en så kallad stickaxel (nr 128) i framnavet. Hjulet tas ur på följande vis: Lossa spännskruvarna i gaffelbenen. Skruva sedan bort axelns mutter (nr 17). Nu ska axeln, enligt instruktionsboken för Puch Florida, bara ”skruvas ur”. Det händer att axeln fastnar i distanshylsan (nr 21) mellan lagren på grund av rost eller torkat fett.

Då får man knacka ur axeln genom att slå mot axelns gängade ände med en koppar-, bly- eller mässingshammare såa ta gängan inte skadas. Om axeln måste drivas ur hela vägen måste ett dorn användas och även det måste vara av ett material som är mjukare än axeln för att den inte ska skadas. En mässings- eller kopparstång är utmärkt till detta.

Jim Lundberg

Rulla till toppen