Hur ska bakhjulet sitta på en Husqvarna mod 24?

Fråga: Jag undrar om bakhjulet på en Svartqvarna från 1948 ska ligga i centrum ram eller om den ligger lite offset till höger ca 10-11mm? Låter inte så mycket, men ger en skillnad mot skärmkanten på 20-22 mm vilket ser konstigt ut. Hjulen är omekrade, kan man få en så stor förskjutning mellan nav och fälg vid ekring? Alla detaljer vid hjulinfästning är korrekt inget är heller krokigt. När jag tittar på Rödqvarnan är bakramen utsläppt längre på vänster sida än på höger för att ge plats åt kedja och drev. På Svartqvarnan är den symmetrisk.

Roger Toresson

 

Svar: Man kan flytta fälgbanan i sidled ganska mycket genom att enbart vrida på ekernipplarna. Vissa motorcyklar har, som du nämner, en osymmetrisk bakram vilket kan lura ögat. Det som gäller – oavsett hur ramen är utformad, är att bägge hjulen spårar och att mitten på slitbanan sammanfaller med ramens mitt.

Ta två raka brädor och lägg en mot varje sida av bakhjulet. Om hjulen spårar ska brädorna ligga parallellt mot både fram och bakhjul. Dessutom ska då mitten på glipan mellan brädorna ligga mitt i ramen i sidled räknat. Kolla mot ramröret under motorn som sitter mitt i ramen.

Jim Lundberg

Rulla till toppen