Läckande bensinkran på Husqvarna Novolette

Fråga: Hej. Fråga om Husqvarna Novolette från 1954. Helt plötsligt börjar den läcka bensin. Den har stått stilla i två veckor, drog av bränsleslangen från förgasaren och konstaterade att bränslekranen läcker. Kranen var stängd! Hur är den konstruerad? Förstår att jag måste demontera tanken men verkar bökigt, hur stänger kranen, lång pinne i ett säte eller?

Och varför höll inte förgasaren tätt? Nålen i insläppets fel? Eller flottören? Bränslet läckte ut vid luftfiltret.

Tommy Larsson

 

Svar: När en bensinkran eller flottör helt plötsligt börjar läcka beror det oftast på partiklar som rostflagor och liknande som lägger sig på tätningsytorna. Bensinkranen på Novolette fungerar som ett jättelikt ställbart munstycke med sin långa nål (C 28009) vars spets tätar mot ett säte (M 28111) i botten av bensintanken. Förmodligen har det hamnat skräp på tätningsytorna. Skruva kranen (vredet) motsols så får du loss hela nålen.

När det gäller flottören är det förmodligen samma sak som skett eftersom felet kom snabbt. Om det är slitage som är orsaken brukar felet komma gradvis. Det låter som att det behövs en rejäl rengöring av bensintanken.

Jim Lundberg

Rulla till toppen