Oldsmobile: koppla generator

Fråga: Hej! Jag har en Oldsmobile 1956 med likströmsgenerator, och har nu fått tag på en växelströmsgenerator, dock med bara ett uttag. Hur ska jag koppla in den så att laddningslampan fungerar som förut? På den gamla generatorn så är det ju två uttag som går till laddningsregulatorn…

Svar: Utan att ha sett generatorn är det svårt att ge ett korrekt svar men hoppas att detta svar ändå kan ge lite vägledning. Generatorns laddström går ut via en ganska grov isolerad skruv/mutter anslutning. Denna skall kopplas med en grov, väl isolerad, kabel till batteriets pluspol.

Eftersom du bara har en anslutning sitter troligen laddningsregulatorn inne i generatorn. Den anslutning du pratar om är gissningsvis en liten rund kabelsko eller ett flatstift. Anslutningen ska kopplas till ena sidan på laddningslampan, som i sin tur är ansluten till ”nyckelplus”.

När man slår på tändningen tänds lampan och förser dessutom generatorn med lite magnetiseringsström. Då generatorn börjar snurra bygger den upp spänning och via en liten separat likriktare försörjer den sig själv och när spänningen stiger till sådär 13-15 volt slocknar lampan.

Ett litet tips: det lönar sig alltid att koppla in en extra jordfläta mellan generatorstommen och motorblocket.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen