Austin Countryman: hur många?

Fråga: Jag har på senare tid blivit ”insnöad” på Morris Oxford/Austin Cambridge Farina modeller 1959 – 1971. Är själv stolt ägare till en Morris Oxford 1959 som jag gör en rullande renovering på. Då jag köpte bilen 2004 kollade jag med TSV hur många det fanns i Sverige och fick svaret två stycken i registret. Blev lite förvånad när det 2012 dök upp en tredje som hittats i en lada, fortfarande i registret som efter lite översyn bara åkte in till besiktningen och gjorde en vanlig besiktning…

Det finns nu med andra ord tre bilar av min årgång som alla rullar i Sverige. Jätteroligt, men man kan alltså inte lita på vad fordonsregistret säger?

Jag äger även en Austin Cambridge Countryman 1961 som kräver lite översyn innan jag kan registreringsbesiktiga den då den halkat ur rullorna.
Har ni någon koll på hur många Countryman det såldes i Sverige 1961? Pris? Hur många finns kvar i Sverige idag? Jag har inte hittat någon annan 1961:a än den min egen. Kan det vara den enda som finns kvar i Sverige, Skandinavien, Europa?

mvh Morrisman

Svar:

Hej Morrisman

Jag har partat med bilregistret och enligt dem finns det bara två stycken Morris Oxford av 1959 års modell, eller rättare sagt som är registrerade som ”Morris Oxford”. Det kan finnas fler Morris (däribland den du nämner) som i registret är katalogiserade som ”Morris övriga”.

När det gäller Austin Countryman är det lite svårare att få fram siffror. I registret finns det 62 stycken A55 Cambridge katalogiserade som modellerna De Luxe och De Luxe Saloon. Någon kategori A55 Countryman finns inte, men det utesluter inte att det finns någon i kategorin ”Austin Övriga”. I kategorin Austin A60 Cambrigde Countryman finns det dock två exemplar i registret (båda registrerade som 1962 års modell) och möjligen ytterligare i kategorin ”Austin Övriga”.

I England finns åtminstone åtta stycken besiktade och körklara A55 Countryman och A55 MkII Countryman 1957-1961. Hur många av dem som har Farinakarossen (1959-1961) framgår dock inte, ej heller årsmodellen. Av A60 finns det totalt 343 stycken (1961-1969) men hur många av dem som är Countryman går inte att utläsa. Möjligen döljer det sig även en och annan Austin Countryman under de 9 303 exemplar som finns i kategorin Austin Övriga.

Morris Oxford Farina finns det nio exemplar av i England, men det finns säkert fler bland de 5 634 Morris som inte är modellspecificerade.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen