Hjälp Olle med registreringsnumret!

Fråga: Hejsan Jim, jag har kollat lite med Landsarkivet, det är svårt och hitta ID när vi har svårt och tyda nummerplåten.  Z ? ? 3. Har du något tips hur vi kan tyda den bättre? Kanske om man kunde förstora upp bilden 2-3 gånger?

Mvh Olle

Svar: Testa gärna med en UV-lampa (finns i välsorterade lampaffärer och Kjell & Co). Det ljuset kanske kan få ytorna under respektive bredvid siffrorna att se lite annorlunda ut så att man kan se de saknade siffrornas konturer. Släpljus är ett annat tips. Så gör arkeologer när de ska hitta och färglägga hällristningar. Man har då en lampa med liten ljusöppning och låter ljusstrålen stryka längs med ytan. Då kan man se minsta upphöjning eller fördjupning i ytan. Givetvis ska det vara mörkt i utrymmet när man testar detta

En hjälp till att lösa problemet kan vara det två skruvarna i mitten (nedre bilden). Det kan vara möjligt att utesluta vissa siffror om man klipper till tio siffror (0-9) i papp med ”Z” och ”3” som förlaga. Om man testar dessa pappsiffror på skylten så kanske man ser vilka som krockar med skruvskallarna eller hamnar tokigt?

Läs mer om Olles fynd här

Jim Lundberg

Hjälp Olle med registreringsnumret!
Dessa skruvar kanske kan utesluta ett antal siffror. Om man hittar siffror med rätt höjd (brukar finnas på marknader) eller klipper till egna (0-9) av papp med ”Z” och ”3” som förlaga kanske man kan se vilka som inte passar in vid dessa skruvskallar?
Hjälp Olle med registreringsnumret!
Här har jag ”lekt” lite med bilden i datorn. Det är svårt att hitta samma typsnitt, men här ser man att en 2:a skulle omsluta vänstra skruven medan en 8:a skulle ”krocka” med den högra skruven. Fast det bästa är att testa med rätt typsnitt. Om nu inte skylten bara ska ha tre tecken?
Rulla till toppen