Kan man få belysningsström ur elektroniskt tändsystem?

Fråga: Hej Jim. Jag är en drygt 40-årig gubbe som håller på med diverse gammelmoppar. Kör Monarped från 1953 (ILO FP50) och FS1 DX från 1978. Jag håller på och konverterar en gammal Yamaha FS1 till en gammal YZ80 motor från 1980. Dock så saknar ju Crossen belysning, den har Magnetotändning med CDI box. Vet du om man på något vis kan få magnettändningen (röd kabel?) att leverera ström som skulle gå att använda till belysning?

Magnettändningen har Röd, vitröd, brun kabel från ”svänghjulet” till CDI boxen. Någon kabel borde ju leverera ström eller?

Niclas Carnesköld

 

Svar: En crossmotorcykel har sällan belysning då dessa oftast körs dagtid och det kan vara så att det inte finns någon ljusspole i tändsystemet. Jag har kollat på några scheman till YZ 80, men det är svårt att se hur det fungerar då man inte ser hur alla komponenter är kopplade inne i tändsystem och CDI-box. Visst kan man testa med att ansluta en lampa till någon av kablarna från motorn, men då dessa system innehåller elektronik finns det risk för att de skadas. Någon som pysslat med YZ 80 och kan tipsa Niclas? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Kan man få belysningsström ur elektroniskt tändsystem?
Yamaha DT_TY 50-350CDI system
Rulla till toppen