Kan man använda balansvikter när man tar bort rost?

Fråga: Hej experter! Ett mycket stort TACK för Stora Tvåtaktsboken, en riktig höjdare! Nu till min fråga. Går det att använda balansvikterna till bilhjul när man skall avrosta eller förzinka detaljer? Det skulle kanske t. o m. kunna fungera på en bensintank INVÄNDIGT. Vikterna är ju visserligen lackerade men om man smälter ner dem så förintas troligen lacken. Eller?

Alf Wendel

 

Svar: Förr var balansvikterna gjorda av bly, men numera är de av zink eller förzinkat stål. Om man bara är säker på att de är gjorda av zink kan de användas till elektrolytiskt avrostning (se artikeln Rostborttagning med ström). Om de är gjorda av förzinkat stål är zinklagret tunt och förbrukas snabbt – testa med en magnet. Jag skulle nog rekommendera att lägga de lackerade balansvikterna i bromsvätska och ta bort färgen på detta vis innan nersmältning så slipper du en massa otäck rök och slaggföroreningar när färgen brinner upp i smältan.

Om det går att avrosta saker invändigt vågar jag inte svara på då det verkar som att ytan på znkanoderna ska vara större än ytan på det som ska avrostas och då krävs det många zinkanoder i bensintanken. Men prova gärna och berätta hur det gick! Tänk bara på att inte åstadkomma några gnistor under arbetet då processen alstrar explosiv vätgas. Om du inte har bra tillgång till balansvikter kan du använda offeranoder till båtar som bland annat finns på Biltema för en rimlig slant. När det gäller förzinkning så kan jag inte svara på om vikterna fungerar. Kul att du blev nöjd med Stora Tvåtaktsboken!

Jim Lundberg

Rulla till toppen