Pressa isär Sachs 150 cc vevaxel

Fråga: Hej Jim. Vet du om man kan pressa ut vevtappen på en Sachs 150 från sidan eller måste man pressa isär vevhalvorna? Jag har tagit bort plåten som ligger utanpå vevhalvorna och tänkte att man kunde lägga den i en hydraulisk press och trycka ut vevtappen. Om vevtappen har större dimension på vevlagret går det ju inte.

Åke J

 

Svar: Jag har aldrig pressat isär vevaxeln till Sachs 150 cc, men på Sachs mopedmotorer har man koniska vevtappar och pressar man igenom en sådan tapp förstör man den vevskiva där tappen passerar. Hålet blir helt enkelt för stort. Dessutom kan vevtappen (även om den är cylindrisk) få repor på den yta där rullarna löper om man pressar den genom ena vevskivan. Andra vevtappar har en ansats på mitten (större diameter) och dessa går överhuvudtaget inte pressa igenom sina hål.

Det säkraste är att spänna fast ena vevskivan i ett verktyg och sedan pressa ur vevtappen ur den fastspända vevskivan. På nedre bilden syns ett hemmagjort verktyg för detta. Det består av en 25 mm plåt med ett gängat hål. Man spänner sedan fast vevskivan med plåtar som skruvas fast i 25 mm-plåten. Sedan pressar man ut vevtappen tillsammans med den andra vevskivan (bilden längst ner).

Jim Lundberg

Pressa isär Sachs 150 cc vevaxel
Pressa isär Sachs 150 cc vevaxel
Rulla till toppen