Hur fäster man tankgummina på Dnepr?

Fråga: Har en Dnepr. Hur kan jag få fast knägummina på tanken? Jag har äldre gummiplattor som är original. Tanken är lackad med 2-komponents lack (båtlack). Har inga plåtar. Går det att limma på säkert vis, eller måste man tillverka plåtfästen och svetsa eller skruva? Eller köra utan?

Kjell Flink

 

Svar: Eftersom tanken är lackerad kan man inte gärna svetsa eller skruva i den. Däremot kan man limma fast tankgummina som du var inne på. Använd i så fall ett polyuretanbaserat lim eller fogmassa som exempelvis Sikaflex 291. Denna fäster rejält på både lack och gummi.

Gör så här: Bestäm i vilken position gummina ska sitta på tanken. Ta sedan maskeringstejp och tejpa noggrant runt varje gummi på tankens yta. Matta gärna ner lackytan med exempelvis en Scotch-brite eller liknande och rengör noga. Dra sedan en sträng med polyuretanmassa runt hela tankgummits anläggningsyta och tryck fast det på sin plats på tanken.

Tack vare maskeringstejpen kommer gummit automatiskt på rätt plats och den massa som tränger ut kan man lätt torka bort utan att söla ner hela tanken. Polyuretanmassan är extremt vidhäftande och man kan vara svart om händerna i dagar efteråt. Fixera gummina med tejp tills massan härdat så de in te glider iväg. Använd aldrig etanol (Rödsprit) när du jobbar med polyuretangummi då etanolen kan få gummits härdprocess att avstanna.

Jim Lundberg

Rulla till toppen