Blyfri bensin i Chevrolet 235-motor

Fråga: Hej Jim. Har en Cheva pickup 1955 på väg hem med en 235 sexa i. Samma som i din, fast med mekaniska lyftare? Har läst många olika teorier om att blyfritt bränsle i dessa gamla motorer. Kommer det att funka med blyfritt eller är det blyersättning alternativt ombygge son gäller?

Med vänlig hälsning,

Ludde

 

Svar: Blyets (egentligen Tetraetylbly) uppgift i bensinen var att förhindra att den glödheta avgasventilen skulle rycka loss material ur ventilsätet under drift. Äldre motorer med gjutjärnstoppar och säten direkt i godset bör ha någon form av blyersättning för att skydda sätena.

Jag skulle inte chansa på att riskera skador på sätena, utan istället hälla i blyersättning som finns på bensinmackar och biltillbehörsaffärer. Fördelen med att din motor har mekaniska (”stela”) lyftare är att man kan ha koll på hur sätena mår. Om ventilsätena börjar ta stryk så märker man det på att ventilspelet minskar på dessa ventiler. Normalt så ökar ventilspelet över tid på grund av slitage på ventilmekanismens samtliga delar, men om sätena går ner sig blir det alltså tvärtom.

Jim Lundberg

Rulla till toppen