Adresser till bilägare

Fråga: Hej! Jag ställde en fråga om hur många Bedford CA det finns i registret, och fick till svar att det var tolv stycken varav tre i trafik. När jag ställde samma fråga till Transportstyrelsen sa de att det endast fanns tre. Jag undrar om de inte tog med sådana som är avställda? Jag är intresserad av att köpa en avställd som reservdelsbil. Hur får jag adresser och nummer på dessa bilar?
MVH/Bo Carlsson

Svar: Transportstyrelsens pressansvarige Mikael Andersson svarar så här:

Det finns två olika sätt att få ut fordonsinformation ur vägtrafikregistret. Vad som är lämpligast beror lite på vad man är ute efter.

Fordonsinformationen i vägtrafikregistret är offentlig och vem som helst har rätt att begära ett offentlighetsuttag från det. Det bästa sättet är att beskriva vad man är ute efter för uppgifter och att skicka in en begäran till vår fordonskundtjänst som tar hand om ärendet. Informationsuttaget lämnas ut på papperskopior och vi tar ut en avgift för detta som är bestämd i avgiftsförordningen. Avgiften är 50 kronor för de första 10 papperskopiorna och därefter 2 kr per kopia. (Uttag under 10 kopior är kostnadsfria). Uttaget skickas mot postförskott.

Transportstyrelsen har också ett försäljningsmandat, dvs. tillstånd att sälja fordonsuppgifter ur vägtrafikregistret – Fordonsurval. Fordonsurvals verksamhet är avgiftsbelagd, men kan vara ett alternativ om informationsuttaget är omfattande. Fordonsurval kan också leverera efterfrågat material elektroniskt via fil.

Information om fordonsurval finns på Transportstyrelsens webbplats.

– –

Så långt Mikael Andersson, Transportstyrelsen. I ditt specifikla fall skulle jag, om möjligt, begära ut handlingar på alla avställda Bedford med fordonsbenämningarna Bedford CALV och Bedford CALZ.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen