Var hittar man 12-kuggars motordrev till JB 128?

Fråga: Hej Jim! Söker efter ett 12 kuggars drev åt min JB 128cc, är drevet lika på JB 150 cc? Kanske man kan svarva ur centrumet på ett 13 drev och svarva i en 12 kuggars krans från ett annat mc-märke? Skulle det fungera, eller vad tror Du?

Arne Persson

 

Svar: Jag hade turen att hitta ett drev med 12 kuggar på Classic Motors marknad i Västerås i november förra året. De växer inte på träd, men kolla med exempelvis C-G Jansson på telefon 070-229 68 43 eller Ola Ingesson på telefon 070-326 95 64. Dreven passar mellan JB 128 och JB 150 och finns med 12, 13 eller 14-tänder.

Det går att kransa om drev, men på dessa drev med få antal kuggar och stort centrumhål är det inte mycket material mellan kuggbottnar och centrumhål. Det handlar om cirka 10 mm på ett JB-drev. Dessutom måste ett motordrev (som snurrar 3-4 gånger så många varv som bakdrevet och har hårdare belastning på varje kugge) vara härdat för att få någon livslängd. Vid omkransning måste man antingen avhärda det drev man tar kuggarna från eller så köper man ett drevämne som då är ohärdat.

Många drevämnen har tyvärr så låg kolhalt att de måste sätthärdas för att bli hårda på ytan. Att bara glödga det och slänga det i en hink vatten leder inte till någon nämnvärd förbättring. Jag har testat med att kola upp ett drevämne genom att hålla det rödvarmt med en kolande låga (syreunderskott) på gassvetsen, men det tar tid och kolet tränger inte in så djupt i metallen. Hellre då att man lämnar in det omkransade drevet till en härdverkstad.

Jim Lundberg

Rulla till toppen