Fel vinkel på brytarkontakterna UPPDATERAD

Fråga: Följdfråga till rubriken rätt brytare till JB 128, Jag har fått låna en hel del olika brytare som alla sägs passa, men de brytare som ser bäst ut vid fiberplattan planar inte helt ut mot den rörliga skruven utan ställer sig som en spets i framändan, ingen stor springa med dock. Jag kan naturligtvis fila kontakten rak men undrar ändå vad som är fel

Ulf Jensen

 

Svar: Det kan vara så att den fasta delen av dina brytarkontakter är tillstukad om det är så att du bara testat med att byta själva brytararmen. Tyvärr så brukar en del stoppa in en skruvmejsel i svänghjulet när dess mutter ska lossas och då händer det att detaljer som brytarna kan skadas av mejseln. Om det är en liten skillnad i vinkel kan man fila till den då dessa gamla brytare har relativt tjocka platinakontakter. Om allt är riktigt ska kontakternas ytor ligga helt parallella mot varandra. Om kontakterna bara möts på kanten kommer de att brännas av rätt fort i den lilla kontaktytan som uppstår och man kommer att få justera brytaravståndet oftare än normalt. Kolla också att skruven som den justerbara kontakten sitter på inte är krokig. Lossa låsmuttern och vrid på kontakten så syns det om den ”wobblar”.

Jim Lundberg

Fel vinkel på brytarkontakterna UPPDATERAD
Uppdaterad 2015-02-04.
Från Roland Andersson har vi fått en bild på ett verktyg som man justerar brytarnas anliggningsvinkel med. Kan finnas på en veteranmarknad om man har tur.
Rulla till toppen