Monarped med ILO-motor som skuttar under färd

Fråga: Tjenare hoppas du kan lite om ILO Monarped som jag äger. Det känns som att den gör tydliga skutt under färd, alltså den hackar till eller vad man ska säga. Kan det bero på kylan, eller skit i förgasaren. Kan det vara något annat – vad tror du? Vad kan man göra åt det, för jag kan inte allt om moppen

Hampus

 

Svar: Snabba ryck och förändringar i gången brukar oftast vara tändrelaterade eller mekaniska. Ibland är det växeln som är feljusterad så att tvåan hoppar i och ur lite då och då vilket ger upphov till snabba ryck. Då kan det vara växelvajern som är för spänd eller slitage på delar inne i växellådan.

Kylan bör inte påverka motorn på detta vis, däremot kan en kall motor skjuta och smälla om den inte får choke. Testa med att starta motorn med svänghjulskåpan avtagen. Kolla på brytarkontakterna när motorn går. Om det gnistrar kraftigt (det blir alltid någon liten gnista) mellan kontakterna så kan kondensatorn vara dålig – eller brytarkontakterna som då kan behövas filas eller bytas ut.

Testa även med att choka motorn när den börjar rycka. Om det går över då så kan det bero på smuts i huvudmunstycket, eller att det är för litet.

Jim Lundberg

Rulla till toppen