Borra sachscylinder till 60 cc

Fråga: Funderar på att ta upp diametern på en Sachscylinder för att öka från 50 cc till 60 cc. Om man gör så utan att porta insug kanaler osv. Blir det någon effektökning eller är det ogjort? (Cylindern är hemma hörande på en Golden Champ med det långa insuget som är svårt att slipa upp).

Med vänlig hälsning. Martin.

 

Svar: Jag vet inte hur vanliga dessa cylindrar är och om det kan vara olämpligt att borra om en originalcylinder. Insugets utformning gör den inte lättrimmad. Min erfarenhet av att borra upp en cylinder så att man får några extra kubik är att det blir en aning bättre bottenvrid. Tyvärr så är de större kolvarna ofta trimkolvar som ger längre öppningstider och då tappar man ofta det lilla bottenvrid som uppborrningen gav.

Sachcylinderns instick, eller kjol, har en ytterdiameter på 44 mm vilket begränsar hur stort loppet kan bli. En 60-kubikskolv är 41 mm (vilket bara ger 55,4 cc) och då blir godset i insticket endast 1,5 mm tjockt. Man kan bygga om även detta, men det är en del pyssel. Mitt tips är att du sparar originalcylindern orörd och skaffar något ”köpesanabola” vilket det finns massor av idag.

Jim Lundberg

Rulla till toppen