Vilken motor i Husqvarna Novolette?

Fråga: Hej har lusläst Stora Tvåtaktsboken angående Husqvarna Novolette och har rivit min Novolette men vet inte vad det är för motor. I baknavet står det 54 09 och motorn har nr 39507 och är på 44cc men den har bara en vikt på vevaxeln. Tack för tipset angående hylsan på axeln till remskivan. Hammare och värme. Tacksam för svar.

mvh Dan

 

Svar: Den motor som är med i Stora Tvåtaktsboken är en tysk Rex-motor som satt i den första Novoletten från 1953. Året efter, 1954, hade Husqvarna tagit fram en egen motor på 40 kubik som var snarlik Rex-motorn. 1955 gjordes motorn om och fick 44 kubik.

Man kan datera Husqvarnas cyklar och mopeder genom märkningen i baknavet där de första två siffrorna är tillverkningsåret – i ditt fall blir det då 1954. Sedan kan det ju vara så att ett nav som är tillverkat i december 1954 hamnar i en moped som tillverkas i januari 1955, men navets märkning är ändå ett bra riktmärke. Det finns en informativ sida som heter Novolette på nätet som avhandlar denna moped från början till slut.

Jim Lundberg

Rulla till toppen