Zündapp KS 50 som inte vill varva ur

Fråga: På min Zündapp KS50 1973 så är original brytaravstånd 0,35-0,45mm. Men när jag kollade var det endast 0,2 mm ungefär. Den varvar ganska dåligt fast jag har lånat en större Bingförgasare och provat! Kan för litet brytaravstånd begränsa hur mycket motorn varvar? Kolven är jackad men fri från skador. Cylindern är fin och fri från repor!

Mattias

 

Svar: Ett brytaravstånd på endast 0,2 mm är alldeles för litet. Jag vet inte om det påverkar varvvilligheten, men det ökar avbränningen av kontakterna då gnistorna mellan dessa inte släcks som de ska och detta påverkar även tändsystemets funktion. Har du testat med att öka brytaravståndet? Det behövs bara en skruvmejsel och ett bladmått.

Jackad kolv och/eller större förgasare flyttar upp motoreffekten till högre varvtal vilket kan leda till att motorn inte orkar varva ur om drevningen är för hög i kombination med för högt jack (lucka) eller för stor förgasare. Även ett tilltäppt avgassystem man hindra motorn från att varva ur. Men börja med att justera eller byta brytarna – de är ju en förbrukningsvara.

Jim Lundberg

Rulla till toppen