Monark Monarped som slutat driva

Fråga: Min stackars Monark Monarscoot från 1962 ville inte mer idag. Dock inte tändningen vilket jag har haft stora problem med förra året. Denna gång så var moppen fortfarande igång men den vill inte driva. Det går att lägga i växel men när jag släpper kopplingen driver den inte.

Jag har haft ett ganska starkt tickande ljud när moppen har drivit innan, antingen när man kör eller när man inte har någon växel och kopplingen är ur. Så det var ju väntat att något skulle hända förr eller senare.

Jag har Stora Tvåtaktsboken och jag får ta och riva motorn och se vad det kan vara. Vad tror ni? Lamellerna? Något drev som slitits upp?

/ Mikael

 

Svar: Det låter som att det är transmissionsremmen som gett upp. Dessa remmar har en begränsad livslängd och är det en originalrem är det väldigt troligt att den gjort sitt. Det tickande ljudet du hört kan ha kommit från delar av remmen som piskat mot kåpans insida. Det kan även vara så enkelt att tandrullen på vevaxeln har lossnat från sin kona.

Växellådan i en ILO Piano är mer eller mindre ”bombsäker” och det är inte troligt att du behöver dela motorn. I Stora Tvåtaktsboken ser du ju hur kopplingen ska tas isär och sättas ihop. Inga problem!

Jim Lundberg

Rulla till toppen