Peugeot 203: svårkörd

Fråga: Jag har en Peugeot 203 av 1954 års modell som tyvärr är svårkörd. Den går ett tag, stannar, och sen går det inte att få liv i den igen. Har bytt bränslepump och slangar, och bränsletillförseln verkar fungera.
Funderar nu på att installera ett brytarlöst, elektroniskt tändsystem (typ Ignitor).
Vad är viktigt att tänka på för att det ska bli rätt?

Motorn är Peugeots original. Fördelaren, även den är original, är en Ducellier, men någon ytterligare information är svår att utläsa (på grund av bortnötta siffror).

Har en gammal NOS-förpackning med ett oanvänt fördelarlock till bilen, där det på kartongen går att utläsa ”NR: DUC-1 L” samt ”Passar Ducellier 42088”. Borde inte denna information räcka, eller finns det något mer jag bör kolla upp innan jag handlar?

Tack på förhand! Mvh, Tommy A

Svar: Det första du bör göra är att kolla upp tändsystemet. Spontant gissar jag att felet ligger där. Kanske är det så att tändspolen är dålig och inte fungerar som den ska när den blivit varm. Skulle du montera ett brytarlöst system och ha en dålig tändspole skulle problemen troligen kvarstå.

Att installera ett brytarlöst system är ganska enkelt och det finns en bra beskrivning på CTA:s hemsida.

Det är troligt att det sitter en Ducellier 42088-fördelare i din bil, och vill du inte bygga själv om den själv finns det färdiga brytarlösa fördelare till din bil, exempelvis hos tyska Franzose.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen