Instruktionsbok till NV 36 från 1953

Fråga: Hej! Jag skriver på uppdrag av svärfar, som har köpt en NV 36 från 1953 med en fyrväxlad DKW 250-motor, som han ska fixa till. Jag har försökt att hitta en instruktionsbok för denna modell till honom, men har inte haft någon tur. Eftersom jag kunde hitta svaret på en av hans frågor här, så hoppas jag att någon kanske har svaret på hans övriga frågor också. (Och om frågorna är konstigt formulerade, så är det jag som har missuppfattat något eftersom jag inte begriper något alls om detta!)

På höger sida på motorn finns det två lock, vad är de till? Svärfar undrar om det är torrlameller eller oljelameller, och i så fall om oljan som han fyllde på till växellådan även går till dessa? Hur demonterar man bak- och framhjul?

Om ni inte har svaret på dessa frågor (eller om svaren är för utförliga för det här forumet), så kanske någon har ett tips på var jag kan hitta instruktionsbok till NV 36. Alternativt en instruktionsbok till motorn, eller om någon av instruktionsböckerna till de andra NV 30-modellerna skulle kunna fungera? (Eftersom jag på nätet har hittat till NV 35 och NV 38, t.ex.

Synnerligen tacksam för eventuell hjälp!

Susanna Nilsson

 

Svar: Om vi börjar med locken på motorns högra sida så är det bakre locket över kopplingens justeringsanordning. Under det främre locket finns tändsystemet och dess justeringar. DKW-motorn har en så kallad våt koppling vilket betyder att lamellerna är i kontakt med växellådsoljan. Oljan är gemensam för koppling och växellåda och det ska vara 5 deciliter SAE 50 motorolja som bland annat finns på Biltema.

När det gäller hjulens demontering går det till så här.

Framhjul: Ställ motorcykeln på stödet. Ta bort bromsvajern. Lossa klämskruven som håller hjulaxeln på det vänstra gaffelbenet. Lossa axeln på höger sida och dra ut den.

Bakhjul: Ställ motorcykeln på stödet. Skruva av hjulaxeln på svingens vänstra sida och dra ut den. Ta bort distanshylsan på vänster sida och dra ut bakhjulet bakåt, åt vänster.

Instruktionsböcker finns i nytryck och brukar dyka upp ibland på exempelvis Tradera. Du kan annonsera gratis efter instruktionsbok i tidningen Classic Motors privatannonser.

 

Jim Lundberg

Rulla till toppen