Är Tiger en svensk motorcykel?

Fråga: Hej! Jag undrar över en veteranmotorcykel som jag köpte för några år sen för att fixa till. Det har inte blivit av förrän nu. Enligt papperna jag fick av förra ägaren (som köpte den 1956) är det en Tiger TZ 200 från 1952.

Den har förmodligen en 200cc Zündapp motor. Är den tillverkad i Sverige? Heter tillverkaren Tiger? Det verkar vara jättesvårt att hitta information om det märket. Det gamla registreringsnumret är Z7174 om det kan vara till hjälp.

MVH / Tobias

 

Svar: Tiger och Rambler var två varumärken från cykelhandlaren Albert Öhman i Stockholm som hamnade på motorcyklar och mopeder som de sålde. Albert Öhman tillverkade inte tvåhjulingarna själv, utan köpte in färdiga maskiner och satte på sina egna varumärken – något som idag kallas för ”dekaltrimning”. Bland andra köpte man in tvåhjulingar från Nymanbolagen, NV, i Uppsala.

Vem som tillverkat TZ 200 med Zündappmotorn har jag inte fått svar på. Det finns, som du säger, inte mycket fakta om Tigermotorcyklar. Jag har hittat en film på YouTube som inte säger så mycket, men visar hur motorcykeln ser ut. Någon som vet mer om Tobias Tiger? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Rulla till toppen