Information om Svalan motorcykel med Husqvarnamotor

Fråga: Hej! Jag har precis köpt en gammal Svalan motorcykel. Troligen från sent 40-tal
eller 50-tal. Vet du var jag kan hitta information om den. Jag vet inte mer än att den är grön (under rosten) och att det sitter en HVA 118cc motor på den. Saknar också några delar jag skulle vilja få tag på. Har sökt på internet men hittat väldigt lite. Det finns registreringsskylt, ramnummer och motornummer. Kan jag använda det på något sätt?

Ted Isudde

Svar: Det viktigaste när det gäller registrering och identitet är registreringsnumret som ofta saknas. Om det nu är originalskylten du har är du en bra bit på väg. Mer om denna del kan man läsa om i artikeln Hur registrerar man ett gammalt fordon? här på hemsidan.

Svalan var en relativt liten tillverkare från Falun och den modell du har är troligtvis en Svalan modell MC 11 (endast förare) eller MC 14 (förare samt en passagerare).Motorn är samma som satt i Husqvarnas modell 27 och då är det Husqvarnadelar man får leta efter. Eventuellt kan avgassystemet vara unikt för Svalan.

Det är svårt att hitta så mycket information om dessa motorcyklar eftersom det inte tillverkades så många jämfört med de tre ”stora”: Monark, Nymans och Husqvarna. Jag har sett reservdelslistor till MC 11 så dessa går att hitta – eventuellt på Tradera.

Jim Lundberg

Information om Svalan motorcykel med Husqvarnamotor
Svalan MC 11 från 1952.
Rulla till toppen