Husqvarna Novolette som går dåligt på 2 procent tvåtaktsolja

Fråga: Tjena. Jag har en gammal Husqvarna Novolette från 1954 som jag haft i ett par månader. Den har alltid gått fint under tiden, men sen en fredag så köpte jag en dunk färdigblandad bensin (2 %) på lokala macken och efter det började den gå på halvfart. Moppen startar och går men varvar inte ut. Har tömt tanken rengjort förgasaren och slängt i en annan bensin utan framgång. Nu har jag slut på idéer och vänder mig till dig. Vad kan detta vara för fel?

Mvh Anton

 

Svar: Husqvarnamotorn ska ha 4 procent olja i bensinen för att smörjningen ska räcka till. Visserligen har tvåtaktsoljorna utvecklats sedan 1954, men under 3 procent bör man inte gå på en motor som har en bronsbussning vid kolvbulten vilket din motor har.

Men att den 2-procentiga bensinen skulle vara orsaken till att motorn nu inte vill varva ur låter inte särskilt troligt. Har du bara kört en kortare sträcka och inga missljud som kan tyda på skärning har uppstått bör något annat vara orsaken. Det kan vara så att felet råkade dyka upp i samband med att du tankade med färdigblandad bensin. Kör en kilometer på full gas och stäng av motorn i farten. Rulla in till vägkanten och kolla hur tändstiftet ser ut. Om stiftet är kritvitt är bränsleblandningen för mager. Är stiftet svart är blandningen för fet. Vid rätt blandning ska tändstiftet vara ljusbrunt.

Jim Lundberg

Rulla till toppen