Värma eller kyla vid lagermontering?

Fråga: Hej. Undrar hur man lättast får ur ett pressat lager, hjullager till exempel kyla/värme? Har någonstans sett att vederbörande värmer upp den delen hjullagret sitter i och kyler lagret vilket skulle göra det enklare att pressa dit lagret. Tycker själv att det låter konstigt då min, mycket begränsade, kunskap om fysik säger att allt som kyls krymper. Med andra ord borde det vara enklast att få ur och pressa in ett lager om alla delar kyls ner? Vad säger experten?

MVH Conny

 

Svar: Mig veterligen ökar alla material i storlek när man ökar dess temperatur. Undantaget är vatten som har sin minsta volym (=högsta densitet) vid 4 plusgrader. Vid högre eller lägre temperaturer ökar vattnets volym. Sedan har ju olika material olika utvidgningskoefficient vilket innebär att de utvidgas olika vid samma temperaturhöjning.

När man ska montera eller demontera något som sitter med presspassning kan man utnyttja detta med materialens utvidgning – eller krympning. Men vad som ska värmas eller kylas beror i huvudsak på två saker: var detaljen sitter och vilka material som ingår i konstruktionen.

Ska man montera/demontera något som sitter på insidan av en detalj, exempelvis ett hjullager i ett nav, ska man värma själva detaljen runt lagret. Då expanderar navet och hålet där lagret sitter blir aningen större. Men även lagret blir ju varmt och utvidgas. Om bägge detaljerna är tillverkade av likartade material som till exempel stål kan det bli så att lagret ”hänger med” i storlek så att passningen i hålet blir närmast oförändrad vid uppvärmningen. I praktiken så brukar det ändå bli en liten skillnad som gör att greppet minskar något – särskilt om man kan hålla ner temperaturen på lagret med en våt trasa eller kylsprej.

Aluminium och bronser är metaller som utvidgar sig mer än stål och om man värmer att aluminiumblock med ett inpressat kullager så brukar lagret ofta ramla ur utan fysisk hjälp eftersom aluminiumet utvidgas mycket mer än stålet i lagret vid samma temperaturhöjning.

Om man ska montera något utanpå en detalj blir det omvänt förfarande – då ska man värma den yttre detaljen, som när man ska pressa på ett lager på en axel. Då värmer man lagret, helst i oljebad eller ugn, innan man pressar det på axeln. Vid all montering – oavsett om det är in-eller utvändig – måste man arbeta snabbt så värmen inte hinner ledas över mellan delarna. Ibland kan man komplettera med kylsprej så att an ytterligare ökar skillnaden i storlek mellan delarna. Om man till exempel ska montera ett kullager i ett motorblock så värmer man ju blocket så att alla dess hål blir lite större. Om man samtidigt kyler lagret så krymper detta och då blir ju skillnaden större. Men som sagt – man får arbeta snabbt.

Utvidgningskoefficient för några vanliga material (längdutvidgning). Måtten avser hur mycket en stång förlängs per meter om man höjer dess temperatur 100 grader.

Aluminium:                       2,3 mm

Bly:                                     2,9 mm

Brons:                                1,8 mm

Koppar:                             1,7 mm

Magnesium:                       2,6 mm

Mässing:                            1,9 mm

Olegerat stål:                     1,2 mm

Rostfritt stål:                     1,6 mm

Silver:                                 1,9 mm

Tenn:                                 2,7 mm

Volfram;                            0,45 mm

Zink:                                  3,0 mm

 

Jim Lundberg

Rulla till toppen