Hur mycket effekt stjäl kylfläkten?

Fråga: Hur mycket effekt tar en fläkt som sitter på svänghjulet, ta ett varvtal på 3000 rpm som ett exempel. Menar en fläkt typ Sachs 50 cc, för energi går det åt helt klart, kanske ändock försumbart? Har ej testat, men det har nog någon mätt upp mot förmodan.

Göran A, Vånga

 

Svar: Frågan är intressant, men tyvärr har jag inga fakta att komma med. Jag misstänker att effektförlusten är liten. Men så fort en maskin uträttar någon form av arbete, som att blåsa luft, så åtgår det ju energi till detta.

Innan en ny mopedmodell kunde släppas ut på marknaden skulle motoreffekten kontrolleras. Detta gjordes från början hos Statens Provningsanstalt och senare hos svensk Bilprovning. I den mätapparaten kopplades motorn i till en så kallad vattenbroms direkt på svänghjulet och då kunde man inte ha kvar fläkt och fläktkåpa. Kylningen av motorn under effektmätningen sköttes av en elektrisk fläkt som blåste mot cylinder och topplock. Därför finns det inga uppgifter på hur stor motoreffekten är med eller utan motorns egen kylfläkt monterad.

Någon som vet mer? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Rulla till toppen