Hur exporterar jag ett fordon?

Fråga: Det är kanske en märklig fråga men jag tar en chans och hoppas att ni kan svara på den. Om man säljer ett registrerat veteranfordon till utlandet – vad bör man göra för att det ska gå rätt till? Så man blir fullständigt avskilt från fordonet i fråga. Jag har hört för många olika bud om detta.

Svar: Vi gör ett försök, och för säkerhets skull har jag dubbelkollat med Transportstyrelsen. De kräver tre saker för att avregistrera fordonet fullständigt.

För det första måste du göra en ”Anmälan om avregistrering på grund av export”. Som ska göras på Del 2 av fordonets senast utfärdade registreringsbevis. Ska fordonet exporteras inom EU/EES går det även bra att använda Transportstyrelsens blankett ”Anmälan om avregistrering vid export av svenskregistrerat fordon inom EU/EES”.

För det andra behöver du en handling som styrker att fordonet har förts ut ur Sverige. Det kan exempelvis vara ett bevis på att bilen registrerats i ett annat land.

För det tredje ska fordonets registreringsskyltar lämnas till Transportstyrelsen.

För att underlätta det hela kan man även ansöka om en tillfällig registrering, där fordonet får tillfälliga nummerskyltar och den utländska köparen står som ny ägare. Exporteras bilen till ett annat EU-land kan man även fylla i en blankett för export inom EU. Då kan köparen ta med båda delarna av registreringsbeviset, vilket underlättar vid inregistreringen i fordonets nya hemland.

På länken nedan hittar du mer information om export.

Länk: Transportstyrelsens sida om export och tillfällig registrering.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen