Kärvande baknav på Hjorten motorcykel

Fråga: Hej Jim, har lite problem med baknavet på min Hjorten 101 som är en kopia på Apollo 51H vad jag har förstått. Misstänker att det är brickor som är felplacerade eller som saknas i baknavet eftersom det nyper när man försöker sätta lagret. Jag efterlyser en sprängskiss för modellen om det finns. Navet ser inte riktigt likadant ut som på min rödqvarna. Tack på förhand!

Mvh Hasse

 

Svar: Jag har tyvärr inga sprängskisser till Hjortens och Apollos baknav. Om det är justerbara lager med lösa konor gäller det att ta hänsyn till glappet i konornas gängor. När man justerar in ett ”perfekt” spel genom att vrida konan på hjulaxeln kommer detta spel att försvinna helt eller delvis när man sedan drar fast konans kontramutter. Det gäller alltså att ställa konan så att lagerspelet är för stort och därefter kolla om det blev rätt när kontramuttern är dragen.

Sedan kan ju ett hjul kärva av andra anledningar. Bromsskölden kan ligga för långt in så att den tar i trumman när man drar fast hjulaxelns muttrar. Då får man lägga brickor innanför skölden så att denna flyttas ut några millimeter. På bilden ovan syns delarna i baknavet till en Monark motorcykel.

Är det någon som har en sprängskiss, eller bilder, som visar hur delarna i Hasses baknav ska sitta? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Rulla till toppen