Spräckt motorblock på Volvo B18

Fråga: Har en B18-motor där ena fästet i motorblocket till fördelaren är spräckt. Gängorna är paj och jag vågar inte gänga upp en dimension. Kan jag limma fast en bit gängstång i blocket och sätta fast fördelaren med mutter på ena sidan och bult på andra?

Frank

Svar: Nu vet jag inte hur skadan ser ut i detalj. Hålet i blocket är ganska djupt och om det inte saknas stora bitar av blocket bör man kunna gänga om hålet med den befintliga gängan 5/16 UNC och stoppa i en insatsgänga av typen Helicoil. Dessa gängor tar inte så stor plats som man tror och man kan ofta montera dem väldigt nära kanten. Det går även göra samma sak, fast med en insatsgänga för metrisk M8-gänga om man vill göra så. Den senare är nog lättare att hitta. Bägge dessa gängor har i stort sett samma ytterdiameter och kräver då samma storlek på hål i godset.

Belastningen på de två skruvarna som håller fördelaren i blocket är inte särskilt stor och en variant som du är inne på är att limma i en bit gängstång i hålet och använda en mutter till denna. Viktigt är då att avfetta hålet och använda en stark fyllning som till exempel kemisk metall eller liknande produkt. De flesta lim och lagningsmassor mjuknar vid höjd temperatur och kan vara relativt försvagade redan vid 60 grader trots att de är av typen tvåkomponent. Med andra ord måste man tänka på att inte dra denna mutter så hårt då kan den tappa sin förspänning när motorn blir varm.

Jag kan dock tänka mig en kombination av insatsgänga och lim. Om det är möjligt skulle jag rekommendera att ordna fram en fungerande gänga längre ner i hålet. Sedan kan man gänga ner en bit gängstång som man limmar runt för att fylla upp den övre, och skadade, delen av hålet. Då har man en stark förankring i botten och limmet får enbart uppgiften att täta och styra gängstången i sidled.

Jim Lundberg

Rulla till toppen