Vad är HC-värde?

Fråga: Hej. Jag undrar vad det är som påverkar ett högt HC-värde? Vad är förresten ett högt HC-värde?

Svar: Tack för din fråga. Vi har tagit hjälp av Bilprovningens experter för att kunna ge ett så korrekt svar som möjligt. Men vi börjar med lite baskunskaper.

HC är förkortningen för ”kolväten” och det är ett av de ämnen i avgaserna från en bensindriven bil som mäts vid kontrollbesiktningen med hjälp av en avgasmätare när motorn går på tomgång.

Höga halter av kolväten i avgaserna vid tomgång är detsamma som oförbränt bränsle i avgaserna och en indikation på att motorn inte förbränner bränslet på rätt sätt.

Vid kallstart eller om bensinmotorn inte går felfritt på alla cylindrar så är halten av kolväten i avgaserna mycket hög.   

Kolväten i bilavgaser innehåller cancerframkallande ämnen och bidrar även till att det marknära ozonet ökar, vilket är skadligt för människor, djur och växter.

Svaret på din första fråga blir alltså följande: är motorn kall, har felinställd tändning, felinställt bränslesystem, defekt avgasreningssystem/katalysator eller är sliten kan det bidra till höga HC-värden då motorn inte förmår att förbränna allt bränsle.

På en driftsvarm bensinmotor, med en katalysator som fungerar korrekt, är HC-halten vanligtvis nära 0 ppm (miljondelar per volymenhet).

HC-halten mäts på personbilar och lätta lastbilar (med en totalvikt av högst 2500 kg som är tagen i bruk 1 januari 2001 eller senare) och som körs på bensin, bensin/etanol-blandning eller enbart på etanol. Bilar som drivs av bensin/gas ska provas på läge bensin.  Bil med enbart gas som drivmedel ska inte provas.

HC-halten får vara högst 100 ppm för att bli godkänd. Om man jämför med den HC-halt som normalt kommer ut ur bilens avgasrör är med andra ord ett förhållandevis högt gränsvärde innan bilen blir underkänd.

På lätta lastbilar och personbilar med totalvikt över 2500 kg som är tagna i bruk 1 januari 2002 eller senare och får HC-halten vara högst 200 ppm.

Robert Gustavsson

Rulla till toppen