Packboxar till Husqvarna Flinta

Fråga: Hej Jim. På Husqvarna Flinta motor, packbox vid ram lager står i boken att det är två stycken 15x26x7 mm, men min fråga är på höger sida sitter det väl en ” dubbeltätande som tätar åt båda hållen”, alltså bensinblandning på ena sidan och transmissionsolja på andra sidan. Vet ej vad den kallas, och på vänstra sidan en vanlig packbox? Vad kallas en ” dubbeltätande packbox” ?

Hälsn. Donald

Svar: Packboxar, eller radialtätningar som de också kallas, har en eller flera tätningsläppar som ligger mot den roterande axeln. Dessa har även en spiralfjäder som ligger i en ring runt läppen för att öka trycket mot axeln. På vissa motorer sitter det packboxar med dubbla tätningsläppar på transmissionssidan och de heter då – dubbelläppad packbox eller packbox med dubbla tätningsläppar. Du var alltså på rätt spår.

Dessa packboxar tätar kanske inte bättre än enkelläppade, men klarar övertryck lika bra från båda hållen. Praxis är annars att man vänder den sidan där fjädern sitter mot trycksidan. Fast på en mopedmotor fungerar det lika bra med enkelläppade packboxar även om en del har dubbelläppade.

Det finns däremot ställen på en motor där man bör undvika dubbelläppade packboxar och ett sådant ställe är på vevaxeln innanför svänghjulet. Där finns det ju bara smörjning på en sida (från vevhuset) vilket innebär att den yttre läppen kommer att gå torr och kan smälta av friktionsvärmen. Man kan lägga en fettklick mellan tätningsläpparna vid monteringen, men det är ingen garanti för att den yttre läppen kommer att klara sig i längden.

Det kan finnas tillfällen då man vill skydda packboxens tätningsläpp från damm och vassa partiklar som kan nöta ut både packbox och axel. Då väljer man en packbox med dammläpp, vilken har en liten tätningsläpp utan fjäder som ligger mot axeln med svagt tryck. Fast även här bör man lägga en klick fett mellan tätningsläpparna trots att dammläppen ligger löst mot axeln. Ett bra ställe för en packbox med dammläpp är innanför kedjedrevet där grus och vägdamm förekommer.

 

Jim Lundberg

Packboxar till Husqvarna Flinta
Enkelläppad packbox med trasig tätningsläpp.
Rulla till toppen