Hur kalibrerar man en momentnyckel?

Fråga: Hej. Jag har en gammal momentnyckel som jag är osäker på om den visar rätt. Har ni någon smart metod hur man kollar kalibreringen?

Mats Sundberg

 

Svar: Det finns flera sätt att kolla sin momentnyckel. Om man kan låna en kalibrerad momentnyckel kan man testa den mot sin egen. Man ställer då in bägge nycklarna på samma värde, exempelvis 1,0 Kgm (Kilogrammeter). För att koppla ihop nycklarna kan man använda en skarvmutter eller en kort skruv med två muttrar som är låsta mot varandra. Man sätter en hylsa på varje nyckel och med hylsorna på skruven kan man dra nycklarna mot varandra som då ska lösa ut samtidigt (eller visa samma värde om de har en mätare). Så fortsätter man att testa upp till maxvärdet på nyckeln.

En annan metod är att utnyttja tyngdkraften. Om man fäster ett skaft på 1 meter i momentnyckelns hylsfäste kan man lätt kolla om den visar rätt. Har man en hävarm (skaftet) på en meter och drar i skaftets med 1 kilo blir kraften 1 Kgm. Man kan då använda en fiskvåg (om den är kalibrerad) eller så använder man vikter.

Man sätter momentnyckeln i ett skruvstäd med hävstången liggande horisontellt som på nedre bilden. Om man inte har vikter hemma kan man hänga en skurhink i änden på skaftet. 1 liter vatten motsvarar 1 kilo. Eftersom skaftet och hinken har en egenvikt räknar man bort den när man häller i första slurken vatten för att få 1 kilo. Säg att skaftets ände samt hinken tillsammans väger 0,5 kilo. Då ska man bara hälla i 0,5 liter för att få 1 kilo första gången man fyller på. Resterande vatten blir 1 liter per 1 kilo. Se bara till att skaftet ligger så horisontellt som möjligt när momentnyckeln löser ut. Annars stämmer inte mätningen.

För att översätta Kgm till Nm (Newtonmeter) tar man Kgm-måttet gånger 9,80665. Exempel: hinken har en vikt på 3 kilo. Då ska nyckeln visa/lösa ut vid: 3×9,80665=29,41995 Nm om nyckeln är graderad i Nm.

Jim Lundberg

Hur kalibrerar man en momentnyckel?
Ett sätt att kalibrera en momentnyckel är att utnyttja tyngdkraften. Med ett skaft på en meter och en vikt i änden kan man enkelt få fram värdet i Kgm (Kilogrammeter).

En skurhink med vatten är en enkel vikt som fylls med vatten tills den får en given vikt. 1 liter vatten är ju detsamma som 1 kilo. Se bara till att skaftet ligger horisontellt och räkna gärna av vikten på hink och skaft.

Rulla till toppen