Samma amperemätare vid 6 och 12 volt?

Fråga: Hej. Har en Ford 1937 där denna mätare är monterad. Har nu byggt om från 6 volt till 12 volt (ja jag vet, inte omtyckt av alla) men blir inte klok på hur funktionen är på mätaren. Kan jag få mätaren att fungera med 12 volt och hur ska den då kopplas?

Mvh

Patrick

 

Svar: En amperemätare mäter enbart strömstyrkan och bryr sig inte om spänningen. Det innebär att en amperemätare i ett 6 voltssystem i princip kan användas i ett system flera hundra volt. Däremot finns det då säkerhetsaspekter i form av isolation och liknande.

Du kan alltså använda din mätare som den är när du ändrat från 6 till 12 volt. Det enda man behöver tänka på är att man byter ut eventuell lampa till skalbelysningen i mätaren till rätt spänning.

Inkopplingen av mätaren är densamma som innan. Mätaren ska alltså sitta mellan generator och batteri som på schemat längst ner. Din mätare verkar vara av den ”kontaktlösa” typen där den inte genomfars av ström, utan bara känner av magnetfältet runt kabeln som sitter i klämman på mätarens baksida. Rätt inkopplad ska mätaren visa på minus (=urladdning) om man slår på någon förbrukare (exempelvis lyset) med avstängd motor och sedan visa på plus (=uppladdning) när motorn startat. Ingen kan gå sönder om mätaren ansluts åt fel håll – den kommer bara att visa ”tvärtom” och då byter man plats på kabeländarna.

Jim Lundberg

Samma amperemätare vid 6 och 12 volt?
Patricks mätare verkar vara av den kontaktlösa typen. En intressant konstruktion där mätaren enbart känner av magnetfältets styrka och riktning i kabeln som ligger på baksidan.

Liknande mätare finns med en klämma som man nyper fast på en kabel för kontaktlös mätning av strömmen i en given kabel.

Samma amperemätare vid 6 och 12 volt?
Enkelt kopplingsschema för amperemätarens inkoppling. Om visaren skulle gå åt fel håll så byter man bara plats på mätarens kabeländar.
Rulla till toppen