Hur är elsystemet kopplat på MCB veteranmopeder med Husqvarna Flintamotorn?

Fråga: Hej Jim. Har förstått du är haj på det elektriska och kanske då i första hand på veteranmoppar? Jag hjälper en kille och få ihop en vanlig MCB moped från 60-talet med Husqvarna flintamotorn och bromsljus. Kablaget är trasigt och måste göras nytt men alla övriga delar finns i originalutförande och bl.a. då omkopplaren som det står ENBE 10 på och med två vred. Ljus av och på samt hel och halvljus.

Nu behöver jag veta hur det här el-systemet är kopplat och det är speciellt två saker som är högst oklara för mig. Det ena är den gröna kabeln som till synes försörjer bromsljus och tuta från den mindre lindningen på ljusspolen. Om det är så i verkligheten vet jag inte men det ser ut så vid en första anblick. Det som gör det hela obegripligt för mig är att den gröna kabeln fortsätter upp i ljusomkopplaren och vad har den för funktion där och hur är den kopplad vidare?

Den andra frågan är att jag behöver veta kretsschemat för bakljuset och jag misstänker att den gröna kabeln upp till omkopplaren kan ha med det här att göra eftersom mopedlagen efter 1961 inte längre tillät parallellkopplat bakljus över den ordinarie ljuslindningen.

Hoppas du kan hjälpa mig med det här så jag kan få ihop kompisens moped nu när det börja bli moppeväder som bäst 🙂

Erland Eriksson

 

Svar: Hur det ska vara kopplat framgår av kopplingsschemat ovan. Gul kabel är till belysning, grå kabel är till bakljuset, grön kabel är till bromsljus via bromljuskontakt. Men på vissa mopeder driver den gröna kabeln även tutan och måste då upp till omkopplaren och tutknappen.

Bakljuset får sin ström direkt från den lilla spolen (nedre bilden) som sitter monterad ovanpå den stora ljusspolen. Bakljusspolen parasiterar på ljusspolen och ger därför bara ström när ljusspolen belastas av framlampan (hel- eller halvljus).

Jim Lundberg

Hur är elsystemet kopplat på MCB veteranmopeder med Husqvarna Flintamotorn?
Bakljusspole. Denna saknar polskor för svänghjulets magneter och parasiterar istället på ljusspolen. Den grå kabeln från bakljusspolen dras därför direkt till baklampan eftersom spolen inte ger ström förrän framlampan slagits på.
Rulla till toppen