Hjullager i Apollo Motorette

Fråga: Jag håller på och renoverar en moped, Apollo Motorette 1955 och turen har nu kommit till framhjulet. Än så länge handlar det bara om en mekanisk renovering, patinan bevarar jag som den är förutom att jag gör rent försiktigt.

Det mesta på den ser ganska bra ut än så länge, förutom att allting är typ rostigt och smutsigt, så det behöver definitivt gås igenom. Just nu är ambitionen att byta fett i framhjulslagret och jag har därför plockat isär allt där och gjort. Men då kommer det konstiga… det är 21 lagerkulor, så är det möjligt att det kan vara olika antal kulor (10/11) på höger och vänster sida?

Jag plockade igenom allting väldigt noggrant i en stor plastbalja så det är garanterat ingen kula som kommit bort och jag har avfettat och gjort ordentligt rent inne i navet så det ligger garanterat ingen kula kvar där. Men givetvis kan den ha blivit isärskruvad tidigare och att någon kula har försvunnit då. Båda lagerbanorna ser identiska ut, så det borde vara samma antal kulor på båda sidorna tycker jag. Ska jag beställa nya kulor, eller kan det verkligen vara så att det ska vara olika på höger och vänster?

Magnus

 

Svar: Om bägge sidorna har identiska lagerbanor och konor ska det vara samma antal kulor av samma storlek på bägge sidor. I kullager som saknar hållare för kulorna ska man alltid ha en glugg mellan två av kulorna som brukar vara ungefär 1/4 till 3/4 av kulornas diameter. Om det exempelvis är 1/4-tumskulor (6,35 mm) ska det vara en glugg på 1,5-5 mm mellan två av kulorna om man lägger alla kulor mot varandra i lagret.

Det kan skilja några ynka tiondels millimeter mellan olika kulor beroende på om de har tum- eller millimetermått. En metrisk kula kan vara 6 mm medan en kula med tummått kan vara 6,35 mm. Kolla så att det inte är blandade storlekar.

Det är inte helt ovanligt på gamla fordon att man bytt ut delar och ”improviserat” en aning så att kulor med fel mått hamnat där. Kolla att alla kulor är lika stora med ett skjutmått och stoppa i dessa i ena lagret tills en lagom glugg uppstår. Testa detta på bägge sidor. Om du ska byta till nya kulor så finns de i ”lösvikt” hos Jacking AB (telefon 0227-133 22).

Jim Lundberg

Rulla till toppen