Vad är det som låter i motorn på min Husqvarna Drömbåge? Uppdaterad med ljudklipp!

På filmen ovan hörs tydligt ett missljud från motorn.

Fråga: Hej, Har en Husqvarna 281 Drömbåge från 1955. Den utstöter ett distinkt missljud vid gång, i princip vid alla varvtal. Lite som en ringklocka med ett metalliskt skrammel. Ljudet verkar komma inifrån cylindern. Med all sannolikhet beror väl detta på glapp i kolvbultsbussning eller vevlager, eller…? Har kollat spelet i vevstakslagret och man kan vicka vevstaken ca 1 mm i sidled vilket känns ok.

Kolvbultsbussningen verkar inte ha något egentligt spel. Om man sticker in ena änden av kolvbulten kan man flytta den andra änden nån millimeter fram och tillbaka. Kolv, kolvbult och ringar är i stort helt nya. Hur ska man gå vidare? Är det möjligt att, utan mätverktyg, uppskatta glapp i lager/bussningar och när framträder de?

/Cruzze

 

Svar: Det är alltid svårt att beskriva ljud i textform. En glapp kolvbult ger från sig ett smattrande ljud – lite som att dra en käpp efter ett spjälstaket. Samma sak gäller glapp i vevstakslagret. Uppglappade kolvringsspår kan ge ett tickande ljud inifrån cylindern. Alla dessa ljud kan dessutom sätta cylinderns och topplockets kylflänsar i svängning. Detta kan låta som ett plingande ljud och elimineras av en del tillverkare genom att man sätter gummislang eller gummibitar mellan kylflänsarna.

Spelet mellan kolvbult och bussning ska bara vara ett par hundradelar och om du kan vicka på kolvbulten runt en millimeter låter det som att spelet är alldeles för stort. När det gäller vevstakslagret så kan man sällan avgöra lagrets radialspel genom att vicka på vevstaken i sidled. Man blir lätt lurad av stakens axialspel. Här gäller att dra/trycka vevstaken i längdled. Men även här kan olja i lagret dämpa rörelsen så att glappet känns litet eller obefintligt. Man bör hälla en skvätt lacknafta över lagret och sedan blåsa torrt med tryckluft. Helst ska man mäta radialspelet med en indikatorklocka, men om man knappt känner något spel med fingrarna (en fråga om erfarenhet) så kan man nog säga att spelet är tillräckligt litet.

I en normalstor tvåtaktsmotor (moped/mc) börjar det höras om vevstakslagret när radialspelet börjar närma sig 5-6 hundradelar (0,05-0,06 mm). Spelrum i vevaxeln med omnejd är ofta belastnings- och varvtalsberoende – det låter högre ju mer man varvar och belastar motorn.

Jim Lundberg

Vad är det som låter i motorn på min Husqvarna Drömbåge? Uppdaterad med ljudklipp!
Radialspelet i vevstakslagret bör ligga på 2-4 hundradelar. Samma spel vid kolvbulten bör ligga på 1-2 hundradelar.

Om man lite rufft dubblar dessa spel är det dags för renovering.

På filmen ovan kan vi höra skillnaden med rätt storlek på kolven. Drömbågen har blivit rejält mycket tystare i motorn!

Rulla till toppen