Var hittar man bra kondensatorer till mopeden?

Var hittar man bra kondensatorer till mopeden?

Publicerad

Fråga: Hej Jim! Har lite frågor gällande kondensatorn på äldre ILO-motorer. Tycker att kvalitén rent ut sagt är "piss" på de kondingar som finns att köpa idag. Dom gamla Stefa är klart bättre, men dock av naturliga orsaker inte alltid fungerande efter alla år i vedboden. Så frågan är, var hittar man kondensatorer som är av lite bättre kvalité? Vad är din syn på kondensatorn tillverkad av

Italienska EFFE? Kostar några tior mer, men är dessa av bättre kvalité tro? Som sista fråga. Vad är måttet på kondensatorn till Stefa C2-tändplattan. Den som sitter på den lite nyare FP50-motorn. Har inte grejerna på plats så jag kan ej mäta detta. Kan det vara 17 mm tro?

Ha en fortsatt bra dag och tack för ditt kunskapsspridande.

/Jimmy

 

Svar: Tyvärr så är kondensatorer, precis som tändspolar, lite av en färskvara med ett bäst-före-datum. Jag har dissekerat nytillverkade kondensatorer från låglöneländer och jämfört deras konstruktion med gamla kondensatorer från Noris, Stefa och Bosch. Skillnaden är stor och de från låglöneländer håller en klart lägre kvalitet. En handlare berättade för mig att de fick testa alla mopedkondensatorer och om jag minns rätt åkte 20 procent ner i soptunnan redan i butiken.

Italienska kondensatorer har fortfarande ett bra rykte. EFFE känner jag tyvärr inte till specifikt och kan inte svara på hur bra de är. En som säljer Italienska kondensatorer är Lindom magnetservice i Järlåsa, telefon 018-391829, 070-5117040.

Diametern på stefakondensatorer är generellt 17 mm och så ska det vara i ILO-motorn med Stefa C2-plattan. Boschkondensatorer håller generellt 18 millimeter och som vanligt finns det undantag i bägge fallen.

Jim Lundberg

On
Off

79 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Fredagsfilmen: Bygget av Ölandsbron

1 kommentar

Cruzze: I 'Nilecity 105.6' ställdes den klassiska utslagsfrågan "Hur många bultar finns det i Ölandsbron?" En mer vetenskaplig genomlysning finns...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2022-02

  • Classic Motor 2022-01

  • Classic Motor 2021-12

  • Classic Motor 2021-89

  • Classic Motor 2021-11

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206