Zündapp frikopplar inte

Fråga: Har en Zündapp 60-talare 2-växlad. Får den inte att koppla ur fullt och när man lägger i växeln på tomgång vill den dö.

Lasse

 

Svar: För tjock eller för mycket olja kan leda till att kopplingen driver trots att man frikopplat helt. Den treväxlade zündappmotorn (mod 278) ska ha 3,5 dl SAE 80-olja men jag vet inte om samma gäller för den tvåväxlade. Men oavsett så finns det en nivåskruv (”Ölstand”) på motorns högra sida (nedre bilden).

Även skeva eller svällda lameller kan leda till att kopplingen inte frikopplar helt. Men börja med att kolla hur mycket spel det är i kopplingsmekanismen. Spelet justeras med shimsbrickor under tryckstiftet i kopplingens centrum (övre bilden). Kopplingsarmen ska bara ha några få millimeters frigång och är det mer än så får man lägga dit fler, eller tjockare, shims under tryckstiftet. Är spelet för stort kommer inte lamellerna att separeras tillräckligt för en tillräcklig frikoppling.

Jim Lundberg

Zündapp frikopplar inte
För mycket olja är inte heller bra. Detta kollas med nivåskruven på motorns högra sida. Mopeden får inte luta när man kollar nivån.
Rulla till toppen