Motortvätt på äldre bilar

Fråga: Hej. Hur ska man motortvätta äldre bilar för att få färgen blank på motorn och hur ska man göra så att de ej kommer vatten i elektriska delar?

Jocke

 

Svar: Färgen på en bilmotor får utstå mycket. Värmen i kombination med olja och smuts kan missfärga färgen. Men om färgen ser skaplig ut efter en motortvätt kan man lägga på motorplast vilket är en värmebeständig klarlack som skyddar underliggande färg. Dessutom är motorplasten bra mot oxid och liknande på elektriska delar i motorrummet.

När det gäller dessa elektriska delar så är det i princip tre saker som man ska undvika att spola vatten på: generatorn, startmotorn och fördelaren. Här kan det vara bra att svepa om en plastpåse runt varje enhet och låsa den med en gummisnodd eller liknade. Samma sak kan gälla för förgasaren – dra gärna en plastpåse runt den också.

Avsett hur mycket (eller litet) man skyddat känsliga delar på, och runt, motorn ska man alltid starta upp den och varmköra den direkt efter en motortvätt. Då upptäcker man om det trängt in vatten på fel ställen och dessutom kommer värmen att få fukten att dunsta innan rost och oxid hinner bildas.

Jim Lundberg

Rulla till toppen