Nyrenoverad Compact med oljeläckage och växelproblem

Fråga: Hej. Köpte en 3-växlad Compact som skulle vara genomgången i motorn men jag tvivlar? Läcker olja under samt svårt att få i växlar. Kan ni tipsa om någon som vill gå igenom den ordentligt Så jag kan få njuta av körning i sommar! OBS, Göteborg/Borås med omnejd.

Tord

 

Svar: Det här är en tråkig trend som jag hör om alldeles för ofta – att man har en nyrenoverad motor som inte fungerar som den ska. Jag tycker att man först och främst ska reklamera hos säljaren eller den som utfört ”renoveringen” eftersom man för det mesta har betalt för renoveringen på ett eller annat sätt.

Den treväxlade sachsmotorn med fotväxel har i och för sig ett ”inbyggt” problem då den ofta läcker olja på grund av att mopeden lutar när den står på sitt sidostöd. Växellådsoljan sipprar då ut vid växelstången som löper i den utgående axeln. Ur man får bort detta drällande vet jag tyvärr inte, men för hög oljenivå kan vara en orsak. Växellådan ska ha 2 dl (SAE 80) olja.

Men sedan var det ju detta med växlarna som tydligen inte justerats/åtgärdats vid ”renoveringen”. I Stora Tvåtaktsboken, del 1 finns en komplett reparationsanvisning för denna motor där även växeljusteringen beskrivs.

När det gäller eventuella verkstäder som kan åtgärda dessa problem får jag vända mig till våra kunniga läsare som kanske har några bra tips.

Jim Lundberg

Rulla till toppen