Hur vända drevet på Victoria MS 51?

Fråga: Hej igen, ska nu försöka montera ihop Victoria MS 51-motorn, men har glömt hur kedjedrevet på utgående axeln ska sitta, drevet är ju inte plant, ska fördjupningen vara vänd utåt eller tvärtom.

Egon Jansson

 

Svar: Har du Stora Tvåtaktsboken, del 1? På sidan 278, bild 3 syns drevet på min Victoriamotor. Tyvärr så är det svårt att se hur drevet sitter på bilden så jag har gjort en förstoring med en infälld delförstoring. Här sitter drevet med den konvexa delen (”bullen”) utåt. Tittar man på sprängskisser för MS 51-motorn så ser man tyvärr bara drevet från baksidan, men där ser det plant ut vilket kan betyda att drevet ska sitta som i boken.

Men – trots att jag ägt denna motor sedan 1976 så vet jag ju inte vad den varit med om fram till att jag tog över den (1959-1975). Det bästa är att lägga en stållinjal mot fram- och bakdrev för att se om de linjerar. Om motorn sitter i en Victoria Luxus blir det knepigare eftersom kedjeskyddet sitter i vägen (skyddet är en del av svingen). Men det bör gå att kolla med en spänd fiskelina som ”linjal”.

Om drevet skulle hamna fel är det ingen katastrof då linjeringen mellan fram- och bakdrev påverkas väldigt lite i detta fall. Men för maximal livslängd på drev och kedja bör grejorna sitta som de ska.

Jim Lundberg

Fotnot: Upptäckte att jag själv vänt drevet tvärtom mot hur det satt vid demonteringen när jag satt ihop motorn (sid 286, bild 39). Där ser man vad mekaniker kan ställa till med under en motors livstid. Ska gå till verkstaden och vända på det snarast!

Hur vända drevet på Victoria MS 51?
På sprängskissen ser man bara drevet från baksidan, men där ser det ut att vara plant, eller möjligtvis konkavt
Rulla till toppen