Brytaravstånd och kamvinkel

Fråga: Då jag tidigare alltid justerat brytaravståndet med bladmått har jag nu på senare tid skaffat ett par kamvinkelmätare av 70-80 tals typ nostalgi passande bilen en Volvo Amazon. Efter lite sökning kan jag konstatera att runt 60 grader är rätt kamvinkel på en fyrcylindrig motor och verkstadshandboken för Amazonen säjer 57-62 grader. Samtidigt säjer verkstadshandboken ett brytaravstånd mellan 0,4 och 0,5 mm och jag har tidigare brukligt ställt det 0,45 mm, då ett medelvärde. När jag nu mäter så blir kamvinkeln alldeles för liten med brytaravstånd 0,45 och ställer jag då brytaravståndet till det undre värdet 0,4 mm så är fortfarande kamvinkeln för liten 54 grader, alltså klart under det rekommenderade minimivärdet.

Vad jag kan förstå har kamvinkeln ungefär samma betydelse som abriss på magnettändningen, den ska vara inom ett visst värde för att bästa tändgnista ska erhållas. Av någon anledning går inte det här att få om man ska hålla båda värdena inom det rekommenderade och då återstår frågan hur man ska göra, antingen att rätta sig efter det ena eller det andra rekommenderade värdet eller att jämka båda och då blir det ett lite mindre brytaravstånd samt en kamvinkel omkring det undre värdet. För litet brytaravstånd känns ju så där för man vill ju kretsen ska brytas både snabbt och rejält men samtidigt måste ju spolen hinna laddas. Därför skulle jag gärna vilja veta vad experten har att säja hur jag bör göra.

mvh Erland Eriksson

 

Svar: Kamvinkel och abriss är två helt skilda saker, men de har ändå vissa likheter – står de fel blir gnistan sämre. Skillnaden mellan magnettändning och batteritändning är att vid magnettändning ska man tidsmässigt pricka in en strömpuls när den är som starkast och styrkan på denna puls styrs av abriss, eller fältbrytningsavstånd som det också kallas. På en tändmagnet styrs abriss av brytaravståndet i ett omvänt förhållande – större brytaravstånd ger mindre abrissmått och omvänt

Vid batteritändning har man ett kontinuerligt strömflöde så där behöver man inte synka några pulser med tändningsögonblicket. Men även vid batteritändning har brytaravståndet betydelse. Ett stort brytaravstånd ger mekaniska nackdelar då brytararmen måste hinna tillbaka när kontakterna ska slutas. Ju större avstånd, desto kraftigare brytarfjäder behövs.

Är avståndet för litet är det visserligen mekaniskt gynnsamt, men då finns det risk att gnistan, som alltid uppstår mellan kontakterna vid brytning, släcks för sakta vilket i slutänden ger en svagare gnista på tändstiften.

På batteritändsystem kan man mäta brytaravståndet rent mekaniskt med ett bladmått, men man kan mer exakt mäta det elektrisk genom att mäta den så kallade kamvinkeln (Dwell på amerikanska). Detta är ett mått i grader på hur länge brytarna är slutna, alltså i kontakt med varandra. När man mäter kamvinkeln använder man ett elektriskt mätinstrument som, vad jag förstår, mäter tiden som sedan räknas om till kamvinkel som visas på en skala.

Även här är förhållandet det omvända – ju större brytaravstånd, desto mindre kamvinkel och omvänt. Teoretiskt sätt ska avståndet och kamvinkeln stämma samtidigt. Ställer man det ena rätt ska även det andra bli rätt. På Volvo B18 rekommenderas 62 graders kamvinkel – eller cirka 0,4 – 0,5 mm om man istället mäter avståndet mellan kontakterna när de är maximalt öppna.

Om man nu inte kan få bägge värdena att stämma samtidigt bör man rätta sig efter kamvinkeln. Orsaken till att det inte stämmer kan bero på slitna brytare, glapp i fördelaren eller att kamvinkelmätaren är defekt. Kolla att mätaren är inställd för rätt antal cylindrar.

Jim Lundberg

Brytaravstånd och kamvinkel
Kamvinkel är den sektor i grader räknat där kontakterna är slutna. (Bild ur boken ”Ellära” av Gunnar Syrjämäki)
Rulla till toppen