Honda CB125 som tvekar vid snabbt gaspådrag

Fråga: Har en Honda CB125 Twin från 1980 som tvekar vid snabbt gaspådrag från tomgång (1400 varv). ’Smyger’ man upp med gasen till ca 2500 varv så går den som ett skållat troll. Den verkar storkna eller få för lite bränsle. Försökt justera trottelnålarna men det blir inte bättre. Med nålen högre så verkar den få för mycket och med nålen lägre så får den för lite.

Vad göra?

Bengan

 

Svar: Det låter som att bränsletillförseln inte är tillräcklig. Testa med att göra vad engelsmännen kallar ”Plug chop” där man testar förgasarens olika register. Kör på full gas under några kilometer och stäng av motorn i farten och rulla in till vägkanten. Kolla hur tändstiften ser ut. Vid full gas är det huvudmunstycket som arbetar och har det rätt storlek är tändstiftets isolatorfot brunaktig. Kritvitt stift innebär för litet munstycke (eller igentäppt munstycke, eller för låg flottörhusnivå) och svart stift innebär för stort munstycke (kan också bero på felaktig choke eller för hög flottörhusnivå).

Sätt i tändstiften och kör några kilometer igen, men nu på halv gas. Här är det i huvudsak trottelnålarna som arbetar. Stäng av i farten och kolla stiften. Är stiften bruna sitter nålarna på rätt höjd. Är stiftet vita sitter nålarna för lågt och är stiften svarta sitter nålarna för högt. Man kan göra ett tredje test på låg fart för att se om luft- eller blandningsskruvarna står som de ska. När man gör dessa test är det viktigt att inte släppa ner motorn på tomgång eftersom man då får se hur stiftet ser ut vid just tomgång och det är ju inte det man vill kolla. På tomgång är det vanligt att stiften blir sotiga.

Eftersom Honda CB 125 har två cylindrar så ska det givetvis se likadant ut på bägge tändstiften. Det är fler faktorer som kan spela in. Ventilspel och tändning är två av dessa. Läckande packningar och gummin kan ge tjuvluft som späder ut bränsleblandningen. Vissa förgasare är känslig för hur luftfiltret är konstruerat. Ett ”piratfilter” kan ge för högt luftflöde så att förgasaren måste bestyckas om med större munstycken och höjda nålar.

Jim Lundberg

Rulla till toppen