Tändningsproblem på Mobylette

Fråga: Hej Jim. Försökte bygga utanpåliggande tändspole på en Mobylette 1960. Fick bra gnista över 5 mm men den startar inte. Tändspolen är en nyköpt rätt stor rund modell ser gammaldags ut med aluminiumskal och är på 6 volt. Ger belysningsspolen för lite ström? vad rekommenderar du för tändspole? den startade genast när jag monterade tillbaka originalsystemet men när originaltändspolen blir varm stannar hon på tomgång.

H Börje

 

Svar: Fysiskt stora tändspolar kan mycket väl dra mer ström än små tändspolar. Är det en tändspole avsedd för ett batteritändningssystem (bil, motorcykel) så drar den mer ström än en liten tändspole avsedd för en tvåtaktare och då kanske matarspolen nere vid motorn inte orkar driva den större tändspolen. Visserligen har en kompis till mig hängt på en Saab- eller DKW-tändspole (tvåtaktare) på sin sachsmoped som fungerar hur bra som helst.

De tändspolar som jag monterat utan problem (minns inte hur många, men närmare 20 stycken hittills) är en typ av universalspole som finns hos många företag som säljer mopedtillbehör och reservdelar.

Att originaltändspolen lägger av när motorn blivit varm är ett klassisk och säkert symtom på att den håller på att ge upp. Det som hänt är att isoleringen inne i spolen håller på att brytas ner och det uppstår interna överslag.

Jim Lundberg

Tändningsproblem på Mobylette
Denna typ av tändspole (okänt fabrikat) har jag monterat på många tvåtaktare utan problem. Här en Monark Monarped från 1954. Observera att även kondensatorn (från en Renault) är utflyttad.
Rulla till toppen