Flottörproblem på Husqvarna Novolette

Fråga: Hej, jag har en tvåväxlad Novolette 3622 där jag kollade förgasaren och flottören ramlade ut. Nu får jag inte i den i höljet igen utan den vill bara fastna och det bara sprutar ut bensin ur förgasaren. Vad gör jag för fel? Den fungerade felfritt innan mitt misstag.

Stellan Abrahamsson

 

Svar: Din förgasare har troligtvis en ringflottör av mässing som på bilderna här. Denna flottörkonstruktion kan variera lite, men den fungerar så att en tunn plåtkant på flottören ska lirkas in i ett smalt spår (pilarna) inne i flottörhuset. Detta fungerar som ett gångjärn så att flottören kan röra sig obehindrat uppåt och nedåt under drift.

Missar man detta spår kommer flottören att fastna och då flödar förgasaren. Om så skett måste den tunna plåtkanten kollas så att den inte blivit tillknycklad. Detta fixar man till med en plattång. Det kan även vara smuts som hamnat mellan flottörnålen och dess säte i förgasarhuset. Flottörnålen sitter innanför en liten plåtbygel av brons som man försiktigt bänder bort med en liten skruvmejsel. Se bara till att bygeln inte flyger iväg.

Inne i själva slanganslutningen ska det sitta ett litet bensinfilter som ofta glöms bort. Man skruvar då loss slanganslutningen från förgasaren och pillar ut det lilla filtret.

Jim Lundberg

Flottörproblem på Husqvarna Novolette
Flottören ska vinklas in i huset så att dess smala plåtkant hamnar i spåret (pilarna). Detta utgör flottörens gångjärn så att den kan röra sig obehindrat. Det är här flottörnålen ligger på mot flottören och huset har en klack som ska passas in i motsvarande urtag i förgasaren.
Flottörproblem på Husqvarna Novolette
En annan orsak till att förgasaren flödar kan vara att flottörnålen har fastnat eller att det ligger skräp mellan nålen och dess säte i förgasaren. Här syns även urtaget för flottörhusets klack.
Flottörproblem på Husqvarna Novolette
Genom att försiktigt pilla loss den lilla bygeln av brons kan nålen lyftas upp och rengöras/inspekteras.
Flottörproblem på Husqvarna Novolette
I dessa förgasare sitter ett väl gömt filter inne i slanganslutningen. Bra att rengöra när man ändå håller på.
Rulla till toppen